Groenplus Nieuwsbulletin 1

Juni 2020

Heeft u al een kijkje genomen op onze nieuwe website? Binnenkort vullen we de website aan met het snoeiplan, waarop u kunt zien welke bomen er gesnoeid worden in 2020.

Daarnaast plaatsen we een globale planning, waarop u kunt zien wanneer we welke werkzaamheden uitvoeren. We hebben het al eerder genoemd, maar alle werkzaamheden die wij uitvoeren zijn vaak weersafhankelijk, waardoor deze planning soms afwijkt. Het weer hebben we helaas niet in de hand. Op de website kunt u ook zien welke buitencoördinator verantwoordelijk is voor de kern waar u woont. Zij zijn uw aanspreekpunt en gaan graag het gesprek met u aan.

Wij wijzen u er nogmaals op dat alle restafval in de daarvoor bestemde ondergrondse containers afgevoerd moet worden. Regelmatig treffen onze medewerkers zakken huisvuil aan in de vuilnisbakken in de openbare ruimte. Daar zijn die vuilnisbakken niet voor bedoeld. Wij legen deze bakken volgens een vast schema, waardoor het voorkomt dat de vuilnisbakken overvol zitten en het afval er zelfs naast gedumpt wordt. Dit trekt ongedierte aan. Ook in de hondenpoepbakken wordt regelmatig restafval gedumpt, met alle gevolgen van dien. De bekeuring die staat voor deze illegale afvaldump is niet gering, dus u bent gewaarschuwd.

Ratten bestrijden hoort ook bij onze werkzaamheden. Wanneer u ratten  opmerkt in uw naaste omgeving, kunt u dit melden via het meldingsformulier op de website van de gemeente Moerdijk, of via de BuitenBeter-app. Let wel: één rat vormt nog geen plaag. Wij worden dan geïnformeerd en nemen contact met u op. Ter plaatste beoordelen wij de situatie en bekijken welke wijze van bestrijden we in moeten, en kunnen zetten. Daarnaast geven wij u uiteraard advies over hoe ratten in de toekomst kunt voorkomen.

Op dit moment zijn we bezig met het bestrijden van de eikenprocessierups. Dat doen we door het besproeien van de eikenbomen met een biologisch middel. Een aantal bomen slaan we over, omdat in die bomen ook beschermde rupssoorten nestelen. Daar passen we handmatige bestrijding toe. Naast dat dit zeer arbeidsintensief is, is dit ook minder effectief, maar op deze manier doen we ons best om de natuur in evenwicht te houden.

De regenbuien van de afgelopen periode zijn zeer welkom, want het is droog. Daar heeft uw tuin ongetwijfeld ook last van, net als het openbare groen. De gazons in deze ruimten zijn erg droog en zien er geel uit. Daar moet het hemelwater uitkomst bieden. Voor de bomen is dat een ander verhaal, want in opdracht van de gemeente Moerdijk zijn we die water gaan geven. Onkruid heeft, helaas, minder last van die droogte, want dat blijft doorgroeien als vanouds. Voor ons dus de uitdaging de bestrijding hiervan te blijven doen als altijd.

De bollen en kruiden in de wegbermen blijven iedere keer weer verrassen. Het is wel jammer dat de kleurenpracht door de droogte niet zo mooi is als vorig jaar. Het zijn de margrieten die bij droogte de overhand nemen, zoals u vast al opgemerkt heeft. Toch de vraag of u ook zo benieuwd bent wat er, ondanks de droogte, in de komende periode naar boven komt?