Groenplus Nieuwsbulletin 3

oktober 2020

Op 22 september treedt officieel de herfst aan. Daar is op dit moment nog niet zo heel veel van te merken. De zomer lijkt ons land nog niet te willen verlaten en laat zich nog eens goed gelden deze dagen. De temperaturen zijn nog steeds hoog, de regen is ver te zoeken. Voor de natuur is het dan ook hard werken. Wortels van bomen en planten zoeken naar de laatste druppels water in de aardbodem, want is echt gortdroog. In het afgelopen seizoen hebben we de nieuwe bomen om de week water gegeven. De natuur moet de droogte dus zoveel zelf mogelijk oplossen. De buien regen die we eind augustus gehad hebben, waren niet genoeg, maar hebben er wel voor gezorgd dat het onkruid weer welig kon tieren. Want hoge temperaturen en een beetje regen, dat vindt onkruid de meest aangename groeiomstandigheid.

We werken er hard aan om dat onkruid te bestrijden. Met wie we dat zo al doen, dat vertellen wij u graag aan de hand van twee van onze voormannen, Jack Lane en Ronald Veraart. Zij werken dagelijks aan het groenonderhoud in de openbare ruimte van de gemeente Moerdijk, met hun ploegen die voornamelijk uit werknemers van de WVS bestaan. Want Bras Fijnaart en idverde Realisatie Roosendaal (voorheen BTL Realisatie Roosendaal) zijn niet samen de Groenplus combinatie, de WVS vervult een net zo belangrijke rol. Zij leveren voor het grootste deel de mankracht, en dus handen, die het werk moeten uitvoeren.

Jack werkt met zijn ploeg in Zevenbergschen Hoek, Langeweg, en in Zevenbergen. Zijn keet, want zo voelt het voor hem, verplaatst hij altijd naar de plek waar zijn ploeg op dat moment het groenonderhoud verricht. Die keet is belangrijk, want koffie en schaft, dat hoort er ook bij! ,,Niet iedereen heeft hier begrip voor”, vertelt Jack. ,,Er wordt namelijk best nog wel eens geklaagd als ik de keet ergens neerzet. Maar die keet moet echt met ons mee, en ik doe altijd mijn uiterste best om de keet zo gunstig mogelijk te plaatsen.”

Jack Lane is 45 jaar en woont in Udenhout. Hij werkt al sinds halverwege 2004 bij WVS als voorman, na jarenlang in het vlees gezeten te hebben. Hij schoolde zich destijds om, omdat hij totaal wat anders wilde. En dat is gelukt.

Samen met Richard van der Sanden, Corné den Hollander, Ad van de Velden en Steve Nimmo, allen van WVS, vormt Jack een vaste ploeg binnen de Groenplus Combinatie. Niels Hopstaken van idverde realisatie Roosendaal (voorheen BTL realisatie) is de hagen machinaal aan het snoeien.

Van links naar rechts Niels, Richard, Jack en Corné. Collega’s Steve en Ad waren vrij ten tijde van het maken van de foto.

De uitdaging in het werken met de WVS’ers ziet hij vooral in het inzetten van de mannen op het werk dat zij aankunnen, en eruit halen wat erin zit. ,,Corné is een pietje precies en dat zie je terug in zijn handigheid met de bosmaaier. Hij is zo snel en secuur”, vertelt Jack. ,,En zo heeft ieder zijn eigen capaciteiten, dus daar houd ik rekening mee met wat ik ze laat doen.” Richard zelf geeft aan dat ook hij het liefst de bosmaaier hanteert en dat schoffelen en onkruid plukken niet zijn grootste hobby zijn. ,,Maar ik doet het natuurlijk wel, want het hoort erbij. Tachtig procent van ons werk is handwerk, en twintig procent gaat machinaal.” Wat hij en zijn collega’s van WVS het leukste vinden aan hun werk? Dat geen dag hetzelfde is, daar zijn ze het unaniem over eens.

Dat zijn WVS-mannen een rugzakje hebben, daar kan Jack goed mee omgaan. ,,De één brengt natuurlijk meer bagage mee als de ander, maar ik heb nog nooit problemen gehad. Ze krijgen soms wel eens nare opmerkingen naar hun hoofd geslingerd, want soms wordt er minachtend naar een WVS’er gekeken. Dat pik ik nooit, want ik weet wat ze waard zijn. Ik vind het nog steeds heel erg leuk om samen met hen een goed resultaat neer te zetten, en als ze er dan ook nog eens wat van leren, dan is het helemaal mooi. Ik leer namelijk ook van hen”, licht Jack toe. ,,Wij van Groenplus leveren geen particuliere tuinen af, maar we doen met z’n allen ons uiterste best om de beeldkwaliteit die geldt voor de betreffende openbare ruimten, zo goed mogelijk na te streven.”

Van links naar rechts Martijn, Carl, Ronald, Mark, Tim en Corné.

Het team van Ronald Veraart werkt voornamelijk in de omgeving van Klundert. Daar staat op een terreintje achteraf ook hun keet gestald. Een vaste plek, waar koffie gedronken en geschaft wordt. In het geval van het team van Veraart is dat prettig, want een vast ritme brengt rust in zijn ploeg. ,,En dan is regelmaat altijd het beste”, weet Veraart uit ervaring.

Ronald is al zo’n dertig jaar in dienst als voorman bij WVS, nadat hij daar stage liep. Hij is nu 46 jaar en woont in Bergen op Zoom. De eerste 22 jaar werkte hij bij de gemeente Woensdrecht, waar hij na een reorganisatie vertrok en de gemeente Moerdijk als nieuwe werkgever kreeg. Wat hij zelf heel belangrijk vindt in zijn werk, is dat hij een vertrouwd gezicht is, voor zijn ploeg, maar ook voor de inwoners van de gemeente. ,,Ik heb geen makkelijke ploeg, dat weet ik, maar we halen er dagelijks het allerbeste uit. Iedere dag zie ik dat dat de jongens nieuwe dingen leren en zie ik ze groeien. Dat vind ik mooi aan mijn werk. Het is belangrijk om de rust te bewaren bij mijn mannen, en het beestje bij de naam te noemen. Duidelijkheid, daar houden ze van. Daar staat tegenover dat we ook heel veel lachen samen en dat is net zo belangrijk.”

Luuk Daemen, projectleider bij de Groenplus Combinatie, vindt dat de samenwerking met WVS goed loopt. ,, Aan het begin van dit jaar was het zeker even wennen niet alleen voor de WVS maar ook voor ons. Na een paar weken kwam de rust in de ploegen terug. We trekken steeds meer samen op door de wijken. De Groenplus Combinatie zet geregeld medewerkers bij de ploegen van de WVS ze werken dan echt samen. We vullen elkaar mooi aan waar de Groenplus Combinatie veel al het grove machinale werk doet zorgt de WVS ervoor dat het kleine machinale en handmatige werk gebeurt. Wij zijn dan ook ontzettend blij met een partner als de WVS“