Onkruid in de openbare ruimte heeft nadelige gevolgen voor de beeldkwaliteit, toegankelijkheid, veiligheid en de levensduur van verhardingen. Voorheen werd onkruid in veel gevallen bestreden met gebruik van chemische middelen. Deze methode vervuilde het oppervlaktewater door afspoeling. Dit bracht nadelige gevolgen met zich mee voor planten, dieren en ons drinkwater. Daarom is sinds 2016 het gebruik van chemische middelen aan banden gelegd. Inmiddels hebben wij jarenlange ervaring met het toepassen van onkruidbeheersingsmethoden. Samen met de gemeente Moerdijk hebben wij ervoor gekozen om de onkruidbeheersing toe te passen volgens de mixmethode. De mixmethode bestaat uit de volgende onderdelen:
Vegen
Hiermee worden voedingsstoffen voor onkruid verwijderd. Dit zorgt ervoor dat onkruid minder goed kan groeien.
Heteluchtmethode
Onkruid wordt in het groeiseizoen bestreden door omgevingslucht te verwarmen. Deze verwarmde lucht wordt in een gesloten bak op de plant gericht. Bij het toepassen van deze methode komt de celwand onder spanning en barst. Hierdoor verwelkt de plant en wordt donkergroen. De wortel blijft echter stuwen waardoor de plant uitgeput raakt en sterft.
Borstelen
Borstelmachines zullen selectief ingezet worden op taaie onkruiden. Tijdens het groeiseizoen borstelen wij alleen op hotspots. Hiermee proberen wij de overlast ( stofvorming ) zoveel mogelijk te minimaliseren.
Additionele inzet van participatiemedewerkers
Participatie medewerkers worden ingezet om een ronde door de wijken te maken. Hierbij verwijderen ze handmatig het onkruid op de voor machines beperkt toegankelijke plekken: obstakels, randen, ( lege ) parkeervakken, etc. Deze werkzaamheden zullen vooral met bosmaaiers worden uitgevoerd.